Opleiding VOL-VCA

vca

Bouw mee aan een veiligere en gezondere werkomgeving

Bent u operationeel leidinggevende bij een aannemer? Of bent u een zzp’er die als onderaannemer werkt? Dan moet u een diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben.

Met het VOL-VCA-diploma laat u zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu en dat u deze kennis kunt toepassen. Zo vergroot u zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen aan wie u leidinggeeft. U kent de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen. Ook bent u een volwaardig aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers. Kortom: met VOL-VCA laat u zien dat u weet wat er van u verwacht wordt.

Hoe werkt het?

U kunt uw VOL-VCA-diploma in vijf stappen halen én houden. De met * gemarkeerde stappen zijn optioneel.

1. In gesprek met uw werkgever*

Bespreek met uw werkgever wat er van u wordt gevraagd op het gebied van veilig en gezond werken. Bepaal samen wat u nog moet leren en of VOL-VCA daar onderdeel van is. Bespreek hoe u de gevraagde kennis en ervaring kunt opdoen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor, van introductieprogramma tot training on-the-job en van opleiding tot coaching. Eén ding willen we u alvast meegeven: veilig en gezond werken leert u niet uit een boek!

2. Opleiding volgen*

Nadat u in overleg met uw werkgever een opleiding hebt gekozen, gaat u hiermee aan de slag.

3. Examen doen

Bij de opleiding is het examen inbegrepen. Wij regelen dit voor u. Wilt u eerst een proefexamen doen? Kijk dan eens op de website van VCA Infra.

4. Diploma registreren

Heeft u met succes examen gedaan? Gefeliciteerd, dan bent u nu de trotse eigenaar van het VOL-VCA-diploma. Dit wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen hier nagaan of u echt over het diploma beschikt. Heeft u een veiligheidspaspoort of een variant hierop? Leg uw nieuwe diploma dan ook hierin vast.

5. Herexamen doen

Het diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen. U moet zelf in de gaten houden wanneer dit is. In het Centraal Diploma Register kunt u de geldigheidsduur van uw diploma controleren.

Welke onderwerpen komen aan bod?

VOL-VCA behandelt de volgende onderwerpen:

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Dit zijn dezelfde onderwerpen die bij B-VCA aan bod komen, maar dan bekeken vanuit de operationeel leidinggevende. VOL-VCA vraagt in vergelijking met B-VCA op onderdelen meer kennis. Ook is die kennis meer toepassingsgericht. Zo moet u niet alleen weten wat veilig gedrag is, maar moet u ook weten hoe u dat kunt stimuleren. En moet u niet alleen weten wanneer u persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken, maar ook welke en hoe u ze moet gebruiken.

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op