Opleiding B-VCA

vca

Een goed begin is het halve werk

Als u voor een aannemer aan de slag gaat, moet u meestal een B-VCA-diploma hebben. Met het B-VCA-diploma laat u zien dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot zowel uw eigen veiligheid als die van de mensen met wie u werkt. U kent de wet- en regelgeving, kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe u deze kunt voorkomen. Kortom: met B-VCA laat u zien dat u weet wat er van u verwacht wordt.

Let op: B-VCA is een startkwalificatie. Ga er niet zomaar vanuit dat u risicovol werk zelfstandig kunt uitvoeren of zelfstandig in een risicovolle omgeving kunt werken. Vraag, zeker in het begin, een ervaren collega of leidinggevende om u te begeleiden of coachen.

Hoe werkt het?

U kunt uw B-VCA-diploma in vijf stappen halen én houden. De met * gemarkeerde stappen zijn optioneel.

1. In gesprek met uw werkgever*

Bespreek met uw werkgever wat er van u wordt gevraagd op het gebied van veilig en gezond werken. Bepaal samen wat u nog moet leren en of B-VCA daar onderdeel van is. Bespreek hoe u de gevraagde kennis en ervaring kunt opdoen. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor, van introductieprogramma tot training on-the-job en van opleiding tot coaching. Eén ding willen we u alvast meegeven: veilig en gezond werken leert u niet uit een boek!

2. Opleiding zoeken en kiezen*

U hoeft maar een korte zoekopdracht op Google te doen om te zien dat er een enorm aanbod is aan B-VCA-opleidingen. Hoe komt u er nu achter welke opleiding u moet hebben? Om te beginnen kan uw werkgever u hiermee helpen. Hij heeft vaak vaste contacten met opleiders. U kunt ook contact opnemen met uw branchevereniging. Die weet welke opleiders veel van uw branche weten en welke opleiders branchespecifieke opleidingen aanbieden. U kunt natuurlijk ook zelf gaan zoeken. Let er dan op of opleiders over deskundige docenten beschikken, duidelijk zijn over de resultaten van cursisten, hun klanttevredenheid meten en een klachtenregeling hebben.

3. Opleiding volgen*

Nadat u in overleg met uw werkgever een opleiding hebt gekozen, gaat u hiermee aan de slag.

4. Examen doen

Bij de opleiding is het examen inbegrepen. Wij schrijven u in voor dit examen. Wilt u eerst een proefexamen doen? Kijk dan eens op de website van VCA Infra.

5. Diploma registreren

Heeft u met succes examen gedaan? Gefeliciteerd, dan bent u nu de trotse eigenaar van het B-VCA-diploma. Dit wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen hier nagaan of u echt over het diploma beschikt. Heeft u een veiligheidspaspoort? Leg uw nieuwe diploma dan ook hierin vast.

6. Herexamen doen

Het diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen. U moet zelf in de gaten houden wanneer dit is. In het Centraal Diploma Register kunt u de geldigheidsduur van uw diploma controleren.

Welke onderwerpen komen aan bod?

B-VCA behandelt de volgende onderwerpen:

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op!